Narancsos kacsa zsályás-vajas gnocchival
1. A páchoz összekeverjük a narancs kifacsart levét, az őrölt fahéjat, 3 szem szegfűszeget, fél narancs reszelt héját az olajjal, a rozmaringgal és a paprikával. A kacsát kívül-belül bedörzsöljük vele. Lefóliázva kb. 2 órát pihentetjük a hűtőben.
2. A kacsát egy hőálló tálba tesszük, köré rakjuk a negyedekre vágott narancsokat, a szegfűszeget és a fahéjrudakat. Aláöntünk egy pici vizet, 200 fokon 30 percen át sütjük.
3. Felmelegítjük a megmaradt pácot, hozzáadjuk a bort. 30 perc leteltével megkenjük a húst ezzel a páccal és még 30 percet sütjük fólia nélkül.
Gnocchi elkészítése:
1. A meleg, főtt burgonyát megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, és a szerecsendiót, majd áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a liszteket és a tojást, alaposan összekeverjük. Lisztezett deszkán a tésztából ujjnyi vastag hengereket formálunk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy villával a közepükbe mintát nyomunk.
2. Nagy mennyiségű sós vízben kifőzzük a gnocchit, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.
3. A zsályát kevés olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, és összekeverjük 2 evőkanálnyi vajjal. Beleforgatjuk a gnocchit, és melegen tálaljuk a kacsával.