Tudástár

Kifogytak a bajból
A hagyományos álláspont szerint a 2-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, de 2017 utolsó napjaiban újabb publikáció igazolta, hogy gyakran tartósan visszaszorítható. A The Lancet című tudományos folyóirat számolt be Newcastle-i és a Glasgow-i Egyetem kutatóinak programjáról, amelyben a résztvevők mintegy felénél sikerült visszaszorítani a diabéteszt, közöttük olyanoknál is, akik már hat éve cukorbetegek voltak.

Tovább
Sok nő érintett
Magyarországon bő egy évtized alatt a duplájára nőtt a cukorbetegséggel élők száma, napjainkban pedig eléri a közel egymillió főt, így nem csoda, ha a diabétesz kezelése jelenti a legnagyobb terhet az egészségbiztosítás számára. A diabétesz világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség...
Tovább
Felkészülés a testedzésre
A fizikai aktivitás rendkívül fontos része a cukorbetegség kezelési tervének. Amikor mozgunk, az izmaink cukrot (glukózt) használnak fel energiaforrásként. A rendszeres mozgás tehát segít a testünknek abban, hogy hatékonyabban használja fel az inzulint.
Tovább
Komolyan a krómról
Az elmúlt években több szakmai tanulmány és betegeknek szóló írás is foglalkozott a króm vércukorszint csökkentésben játszott pozitív szerepével. Igaz, itt rögtön pontosítani is kell, hiszen a króm pikolinátról van szó, ami ennek az ásványi anyagnak egyik változata.
Tovább
Körkép a cukorfogyasztásról
Egy friss, országos kutatás szerint kifejezetten fontos a magyar vásárlók számára, hogy mindennapi élelmiszereink mennyi cukrot tartalmaznak, és az is, hogy odafigyeljenek arra, mennyi cukrot fogyasztanak egyáltalán. Cukorbevitelük kordában tartására sokan a cukormentes termékeket hívják segítségül, ám azzal viszonylag kevesen vannak még tisztában, hogy például az üdítők esetében a cukormentes italok egyúttal kalóriamentesek is.
Tovább