Tudástár

Barátunk a jó szénhidrát
Nem csak a cukor bűnös, s nem is minden cukor bűnös - így foglalható össze a legtömörebben a német Aerzteblatt orvosi lap egyik 2018-as évindító cikke, amellyel a szénhidrátoknak a cukorbetegség kialakulásában játszott szerepét igyekeznek megvilágítani. Ebben idézik Andreas Pfeiffert, a Német Táplálkozástudományi Intézet klinikai osztályának vezetőjét...
Tovább
Gyerekmenü
Egy évvel a felnőttek után a gyerekek is megkapták a maguk Okostányérját. E néven foglalták össze a dietetikusok a legfrissebb hazai táplálkozási ajánlást. Ez egy tudományos igényű, de ugyanakkor nagyon gyakorlatias segédeszköz a jó étrendek összeállításához. Olyanokhoz, amelyek minden szükségest bőven megadnak az emberi szervezetnek, s mégsem terhelik túl.

Tovább
Karácsonyi összefogás
Nemrég számoltunk be egy új, magyar fejlesztésű természetes cukorpótlóról, az Almacukorról. A gyártó cég most összefogott egy pékbolt hálózattal, hogy közös fejlesztéseknek köszönhetően az egészségtudatos, ételallergiával küzdő, cukorbeteg, illetve fogyókúrázó vásárlók is találnak számukra megfelelő édességet, ha a karácsonyi hangulathoz ezt nélkülözhetetlennek találják.
Tovább
Friss zöldség és gyümölcsök
Aki beteg, rá van kényszerítve arra, hogy étrendjénél figyelembe vegye a dietetikus tanácsait. A cukorbetegségnél az étrend ezen túl is a terápia fontos része, amiről már többször volt szó ezen az oldalon is. Sokat segít az érintetteknek, ha a környezetükben élők is alkalmazkodnak étkezési szokásaikhoz. Ami egyébként a családtagoknak is csak hasznára válik.
Tovább
Egy meglepő természetes cukorhelyettesítő: a só
Bizonyára sokan ismerik a mesét a legkisebbik királylányról, amelyik azt mondta édesapjának, hogy úgy szereti, mint a sót. Emiatt elkergették a királyi udvarból, de a szakács, aki szerette őt, ezután kizárólag sótlanul szolgálta fel az étkeket. Egész addig, amíg az öreg király be nem látta tévedését, és visszafogadta lányát.
Tovább