Tudástár

Köz-diéta
Már három esztendeje kötelező diétás menüt biztosítani a speciális étrendre szoruló gyerekek számára az óvodákban és az iskolákban. Ebből az alkalomból tekintették át a menza-helyzetet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGyÉI) szakemberei.

Tovább
A hetedik torta
Augusztus végén kóstolhatta meg először a közönség az idei - a verseny története során immár hetedik - Magyarország Cukormentes Tortáját. A Nádori Cukrászda 2013. és 2014. után immár harmadszor nyert, ám a „Három kívánság” elnevezésű kreációjuk receptjét nem tették közkinccsé.

Tovább
Nyármentés
Bár már csak egy darabka van a nyárból, ahhoz azonban elegendő, hogy ki-ki elmentse magának az ízeit. Igaz, ezen dolgoznak a konzervgyárak is, de az eredmény: ég és föld!

Tovább
Az erjedés gyümölcse
Az ecetnek már a népi gyógyászatban is volt presztízse, s némely jótékony hatását azóta tudományos eszközökkel is igazolták. Ezek talán legfontosabbika, hogy képes a vércukor-emelkedést lassítani. Azaz, ha evés előtt lenyelünk egy-két evőkanálnyit belőle, akkor az étkezés után kevésbé szökik fel a vér cukorkoncentrációja, azaz javul a glikémiás kontroll.

Tovább
A konyhatudós

Hogyan juthat el a magyar napi sajtóig egy amerikai tudósok közötti módszertani vita? - Természetesen a konyhán keresztül! ;)
Márciusban [2018] emlékezett meg arról az Index, hogy mind több bírálat éri a számtalanszor idézett kutató és körülrajongott előadó, Brian Wansink marketingprofesszor munkáját.


Tovább