Tudástár

Nyármentés
Bár már csak egy darabka van a nyárból, ahhoz azonban elegendő, hogy ki-ki elmentse magának az ízeit. Igaz, ezen dolgoznak a konzervgyárak is, de az eredmény: ég és föld!

Tovább
Az erjedés gyümölcse
Az ecetnek már a népi gyógyászatban is volt presztízse, s némely jótékony hatását azóta tudományos eszközökkel is igazolták. Ezek talán legfontosabbika, hogy képes a vércukor-emelkedést lassítani. Azaz, ha evés előtt lenyelünk egy-két evőkanálnyit belőle, akkor az étkezés után kevésbé szökik fel a vér cukorkoncentrációja, azaz javul a glikémiás kontroll.

Tovább
A konyhatudós

Hogyan juthat el a magyar napi sajtóig egy amerikai tudósok közötti módszertani vita? - Természetesen a konyhán keresztül! ;)
Márciusban [2018] emlékezett meg arról az Index, hogy mind több bírálat éri a számtalanszor idézett kutató és körülrajongott előadó, Brian Wansink marketingprofesszor munkáját.


Tovább
Barátunk a jó szénhidrát
Nem csak a cukor bűnös, s nem is minden cukor bűnös - így foglalható össze a legtömörebben a német Aerzteblatt orvosi lap egyik 2018-as évindító cikke, amellyel a szénhidrátoknak a cukorbetegség kialakulásában játszott szerepét igyekeznek megvilágítani. Ebben idézik Andreas Pfeiffert, a Német Táplálkozástudományi Intézet klinikai osztályának vezetőjét...
Tovább
Gyerekmenü
Egy évvel a felnőttek után a gyerekek is megkapták a maguk Okostányérját. E néven foglalták össze a dietetikusok a legfrissebb hazai táplálkozási ajánlást. Ez egy tudományos igényű, de ugyanakkor nagyon gyakorlatias segédeszköz a jó étrendek összeállításához. Olyanokhoz, amelyek minden szükségest bőven megadnak az emberi szervezetnek, s mégsem terhelik túl.

Tovább