Tudástár

Álom-karbantartás
Aki év közben rosszul alszik, annak a nyári szabadság sem megváltás. Sőt, ilyentájt nehezebb is a dolga: az alkalmi programok, a hőség vagy az utazás miatti időeltolódás egyaránt kikezdhetik az alvás-ébrenlét normális ciklusát. S ebben még csak az a kisebb rossz, hogy így a szabadság végére az ember még fáradtabb lesz, mint annak előtte volt.

Tovább
Keresd a nőt!
A család lesz az idei - s egyúttal a jövő évi - Diabétesz Világnap témája novemberben. E választás sok szempontból indokolt. Már a személyes biológiai örökség is hajlamosíthat a 2-es típusú diabéteszre, a gyerekkorban rögzült szokások pedig azt az életmódot alapozzák meg, ami előhívhatja a betegséget.

Tovább
Veszélyzónák
Egy kezeletlen cukorbetegség, még ha nincsenek is felismerhető tünetei, bizonyosan rombolja már az érrendszert. Becslések szerint közel ugyanannyi embernek van lappangó diabétesze, mint ahánynál már megállapították. Ezért is fontos tudni, hogy kiket érdemes gyakrabban szűrni, kiknél lehet nagyobb eséllyel szükség a kezelésre.

Tovább
Korai kockázat
A prediabéteszesek szűrésének hasznosságáról szóló vitához szolgáltat adatokat a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóirat egy friss tanulmánya. Az említett állapotban az emberek szénhidrátháztartása már nem tökéletes, de a vércukorértékeik még nem annyira rosszak, hogy cukorbetegként kezeljék őket.

Tovább
Ugrik az idő
Bár egyre kétségesebb a nyári időszámítás alkalmazásának európai jövője, idén még biztosan rövidebb lesz a március. A hónap utolsó vasárnapján hajnalban átugrunk egy órát, hogy aztán egészen októberig korábban keljünk, így használva ki jobban a hosszabb nappalokat.
Tovább