Tudástár

Ugrik az idő
Bár egyre kétségesebb a nyári időszámítás alkalmazásának európai jövője, idén még biztosan rövidebb lesz a március. A hónap utolsó vasárnapján hajnalban átugrunk egy órát, hogy aztán egészen októberig korábban keljünk, így használva ki jobban a hosszabb nappalokat.
Tovább
Hiányok hónapja
Romlik a kedv, fogy az erő – leggyakrabban ezek jelzik, hogy februárra általában már kimerülnek a szervezet téli tartalékai. Igazi friss zöldség-gyümölcs már hónapok óta nincs a piacon. Többnyire hideg van és sötét, ilyenkor a szabadban is kevesebbet van az ember, s még annyit sem mozog, amennyi egyébként szokása. Minden együtt van a leromláshoz.
Tovább
A túlsúly kockázata
A közelmúltban napvilágot látott egy érdekes közvélemény-kutatási eredmény. A kérdezők azt vizsgálták, hogy az emberek tudják-e, hogy a kérdőíven felsorolt betegségek közül melyekre van hatása a táplálkozásnak. Az eredmény kiábrándító volt, minden negyedik megkérdezett úgy vélte, hogy az elhízásnak semmi köze a táplálkozáshoz...
Tovább
Együttes fenyegetés
Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne. Az érszűkület és a cukorbetegség együttes előfordulása ráadásul sokszorosára növeli a végtagok elvesztésének kockázatát.
Tovább
Lábon kihordott infarktus
Sajnos, cukorbetegség esetén nem csupán az alap betegséggel, illetve annak direkt szövődményeivel kell számolni. A diabéteszeseknél fokozott kockázata van a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek is, vezető haláloknak számít náluk a szívinfarktus. 
Tovább