Tudástár

Füst a mérlegen
A cukorbetegség megelőzése és terápiája kapcsán is az az egyik leggyakoribb tanács, hogy "hagyja abba a dohányzást!". Csakhogy az is köztudott: a leszokás sokszor jár akaratlan hízással. A túlsúly pedig tudvalevőleg maga is kockázati forrása a diabétesznek, s gátja a terápiának...

Tovább
Léleknek, testnek egy a méreg
Régóta mondogatjuk, hogy az elgyötrő munkahely, vagy éppen a rossz házasság nem csak teher, hanem meg is betegíthet, ám a közelmúltban a tudomány bizonyítékokat is szolgáltatott ezekre.

Tovább
Álom-karbantartás
Aki év közben rosszul alszik, annak a nyári szabadság sem megváltás. Sőt, ilyentájt nehezebb is a dolga: az alkalmi programok, a hőség vagy az utazás miatti időeltolódás egyaránt kikezdhetik az alvás-ébrenlét normális ciklusát. S ebben még csak az a kisebb rossz, hogy így a szabadság végére az ember még fáradtabb lesz, mint annak előtte volt.

Tovább
Keresd a nőt!
A család lesz az idei - s egyúttal a jövő évi - Diabétesz Világnap témája novemberben. E választás sok szempontból indokolt. Már a személyes biológiai örökség is hajlamosíthat a 2-es típusú diabéteszre, a gyerekkorban rögzült szokások pedig azt az életmódot alapozzák meg, ami előhívhatja a betegséget.

Tovább
Veszélyzónák
Egy kezeletlen cukorbetegség, még ha nincsenek is felismerhető tünetei, bizonyosan rombolja már az érrendszert. Becslések szerint közel ugyanannyi embernek van lappangó diabétesze, mint ahánynál már megállapították. Ezért is fontos tudni, hogy kiket érdemes gyakrabban szűrni, kiknél lehet nagyobb eséllyel szükség a kezelésre.

Tovább