Tudástár

Veszélyzónák
Egy kezeletlen cukorbetegség, még ha nincsenek is felismerhető tünetei, bizonyosan rombolja már az érrendszert. Becslések szerint közel ugyanannyi embernek van lappangó diabétesze, mint ahánynál már megállapították. Ezért is fontos tudni, hogy kiket érdemes gyakrabban szűrni, kiknél lehet nagyobb eséllyel szükség a kezelésre.

Tovább
Korai kockázat
A prediabéteszesek szűrésének hasznosságáról szóló vitához szolgáltat adatokat a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóirat egy friss tanulmánya. Az említett állapotban az emberek szénhidrátháztartása már nem tökéletes, de a vércukorértékeik még nem annyira rosszak, hogy cukorbetegként kezeljék őket.

Tovább
Ugrik az idő
Bár egyre kétségesebb a nyári időszámítás alkalmazásának európai jövője, idén még biztosan rövidebb lesz a március. A hónap utolsó vasárnapján hajnalban átugrunk egy órát, hogy aztán egészen októberig korábban keljünk, így használva ki jobban a hosszabb nappalokat.
Tovább
Hiányok hónapja
Romlik a kedv, fogy az erő – leggyakrabban ezek jelzik, hogy februárra általában már kimerülnek a szervezet téli tartalékai. Igazi friss zöldség-gyümölcs már hónapok óta nincs a piacon. Többnyire hideg van és sötét, ilyenkor a szabadban is kevesebbet van az ember, s még annyit sem mozog, amennyi egyébként szokása. Minden együtt van a leromláshoz.
Tovább
A túlsúly kockázata
A közelmúltban napvilágot látott egy érdekes közvélemény-kutatási eredmény. A kérdezők azt vizsgálták, hogy az emberek tudják-e, hogy a kérdőíven felsorolt betegségek közül melyekre van hatása a táplálkozásnak. Az eredmény kiábrándító volt, minden negyedik megkérdezett úgy vélte, hogy az elhízásnak semmi köze a táplálkozáshoz...
Tovább